Moody's zadržao rejting Hrvatske, ali smanjio njegovu prognozu

Bez autora
Jun 03 2012

Agencija Moody's ostavila je kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen za zaduživanje u lokalnoj i inozemnoj valuti na "Baa3", ali je njegovu prognozu smanjila sa stabilne na negativnu. U Moody'su navode da su smanjili prognozu sa stabilne u negativnu zbog dva čimbenika. Prvi je povećana neizvjesnost u vezi s kratkoročnim i srednjoročnim izgledima za gospodarski rast Hrvatske, povezane s oslabljenim ekonomskim modelom i izvoznim sektorom, koji je ograničen značajnom neizvjesnošću u vezi s dubinom i trajanjem aktualne recesije u eurozoni. Drugi su razlog visoki rizici provedbe vladina plana smanjenja proračunskog deficita, kojim bi se trebalo svesti državne financije na održivu razinu. U skladu s time, Moody's je izmijenio iz stabilne u negativnu i prognozu za plafon Hrvatske za izdavanje obveznica u inozemnoj valuti, koji iznosi "A1", te za plafon za depozite u inozemnoj valuti "Ba1".

Moody's zadržao rejting Hrvatske, ali smanjio njegovu prognozuAgencija Moody's ostavila je kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen za zaduživanje u lokalnoj i inozemnoj valuti na "Baa3", ali je njegovu prognozu smanjila sa stabilne na negativnu, priopćeno je danas iz te agencije za kreditni rejting.

U Moody'su navode da su smanjili prognozu sa stabilne u negativnu zbog dva čimbenika. Prvi je povećana neizvjesnost u vezi s kratkoročnim i srednjoročnim izgledima za gospodarski rast Hrvatske, povezane s oslabljenim ekonomskim modelom i izvoznim sektorom, koji je ograničen značajnom neizvjesnošću u vezi s dubinom i trajanjem aktualne recesije u eurozoni.

Drugi su razlog visoki rizici provedbe vladina plana smanjenja proračunskog deficita, kojim bi se trebalo svesti državne financije na održivu razinu, ističe se u današnjem priopćenju Moodys'a.

U skladu s time, Moody's je izmijenio iz stabilne u negativnu i prognozu za plafon Hrvatske za izdavanje obveznica u inozemnoj valuti, koji iznosi "A1", te za plafon za depozite u inozemnoj valuti "Ba1".

Plafoni za obveznice i depozite u lokalnoj valuti zadržani su na "Aa1" odnosno "A1".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik